Unnamable

Gyártási év: 1988
eredeti novella:
The Unnamable, 1923
magyarul megjelent...
- novella:
A megnevezhetetlen (Az álom fala mögött, 2000)
-
film: A megnevezhetetlen

Rendezõ: Jean-Paul Ouellette

Szereplõk:
Mark Kinsey Stephenson
Katrin Alexandre

Játékidõ: 87 perc

 

 

   Éjszaka van, odakint vihar tombol. A baljós Winthrop házban egy öreg bácsika sétál fel s alá, gyertyával a kezében, miközben a ház másik lakóját szólongatja. Vesztére az meg is jelenik, és egy erőteljes mozdulattal kitépi a férfi szívét.
Évtizedekkel később három egyetemista ücsörög a háztól nem messze, egy fa tövében. Egyikőjük, akit Carternek hívnak azt állítja, hogy létezik egy olyan borzadály, amelyet szavakkal nem lehet körülírni. Ez a valami a megnevezhetetlen, ami a helyi szóbeszéd szerint a Winthrop ház elátkozott lakója. Csoporttársa, Joel mindenáron be akarja bizonyítani, hogy ő biz' nem hisz az
ilyen hülyeségekben. Hiába próbálja lebeszélni róla Howard barátja, Joel egyes egyedül elindul, hogy átkutassa a régóta üresen (?) álló épületet. És mivel nem törli meg a lábát mielõtt belép a házba, a szörny nagyon mérges lesz és szétmarcangolja a figyelmetlen vendéget.
Következő éjszaka négy másik egyetemista - két lány és két fiú - érkezik a házba. Mivel érzik, hogy halálos veszély fenyegeti őket, a macsóbb srác gyorsan nekiesik a kurvásabb lánynak, nehogy kimaradjon a filmből a kötelező "keféljünk a leglehetetlenebb helyezetben" jelenet. Aztán persze megint megjön a szörny és kinyír (majdnem) mindenkit. Hirtelen betoppan Carter és Howard is, akik eltűnt csoporttársukat, Joelt szeretnék megtalálni. Ha őt nem is, a "megnevezhetetlent" sikerül előcsalogatni, ám Carter az utolsó pillanatban megtalálja a "Nekronómiát" (a magyar változatban így mondják), melynek segítségével jól elvarázsolják a gonoszt... Ekkora baromságot.
Hát ennyi volna az 1923-as "The Unnamable" című Lovecraft novella filmes adaptációja. Nem hinném, hogy bárkinek is a lelkébe gázolok azzal, ha kimondom: Jean-Paul Ouellette filmjén legfeljebb maga Lovecraft borzadna el. A színészek szarok, a történetvezetés unalmas, egyedül a speciális effektusokat lehetne dícsérni. Meg aztán az sem tett jót a filmnek, hogy a megnevezhetetlent a "kocsonyás, nyálkás förmedvény" helyett egy torz, patás öregasszony alakítja, fején szarvakkal. Ez a lény sajnos nagyon is megnevezhető...
 

[blizzard]