Reanimator

 

Gyártási év: 1985
eredeti novella:
Herbert West: The Re-Animator, 1921-1922
magyarul megjelent...
- novella:
Herbert West, az újjáélesztõ (Az árnyak borzalma, 1998)
-
film: Az újraélesztõ

Rendezõ: Stuart Gordon

Szereplõk:
Jeffrey Combs
Bruce Abbot

Játékidõ: 86 perc

 

 

   Egy nap fiatal, rendkívül tehetséges orvos érkezik Európából az Arkham-i Miskatonic egyetemre. Ő Herbert West, aki különleges modorának köszönhetően már első nap összetűzésbe kerül az egyetem egyik professzorával, Dr. Hill-el.
Mivel állandó lakhelye nincs, kibérel egy szobát - valamint a pincehelységet - az egyik kollegája, Dan Cain házában. Dan az egyetem igazgatójának a lányával, Megan-nel kavar, aki egy nap holtan találja a macskáját az új bérlő hűtőszekrényében. Dan  csak később jön rá, hogy Herbert West mire használja a pincét, és hogy miért tűnnek el egymás után a kórházból a hullák testrészei...
West egy különleges folyadékkal életet tud lehelni az elhalt szövetekbe, vagyis képes arra, hogy például döglött macskákat visszahozzon az életbe. Ez az újjászületés azonban még egyszer sem sikerült tökéletesen, mivel a szövetek túlságosan régen elhaltak már, legalábbis West ezzel magyarázza a hibát. Dannek nem kifejezetten tetszik ez a dolog, de végülis ráál, hogy segítse a kísérleteket.
A fő gond akkor kezdődik, amikor Dr. Hill rájön az
Ifjú Frankenstein titkára. West ahelyett, hogy hagyná magát megzsarolni, inkább fog egy szép nagy ásót és egy jól irányzott mozdulattal lecsapja Hill fejét.
West nem hagyja ki a lehetőséget, hogy végre friss emberi hullával is kísérletezhet. És lám, az újraélesztés tényleg nagyon jól sikerül. Hill olyannyira magához tér, hogy leüti gyilkosát, és meglép az újraélesztő folyadékkal.
Mire West és Dan Cain megérkeznek az Arkhami kórházba, Hill a hullaház összes "lakóját" felélesztette. Egy kegyetlen mészárlás veszi kezdetét, melynek Megan is az áldozata lesz, akit a film utolsó képsorain Dan megpróbál visszahozni az életbe. Ez bizonyos szempontból sikerül is neki, a happy end azonban elmarad.
A
Re-Animator a legjobb Lovecraft film, amit valaha láttam. A történet modern környezetbe ágyazását kifogástalanul megoldották, a színészek alakítása nagyon jó (nem csak Jeffrey Combs-é) és a speciális effektusok sem hagynak kívánnivalót maguk után. Végre mindenmegvan ahhoz, hogy egy igazi Lovecraft rajongó (is) tökéletesen élvezni tudja ezt a filmet.


 

[blizzard]