Lurking fear

 

Gyártási év: 1994
eredeti novella:
Lurking Fear, 1922
magyarul megjelent...
- novella:
A lesben álló rettenet (Holdárnyékban, 1998)
A lopakodó félelem (Árnyék az idõn túlról, 1998)
-
film:

Rendezõ: C. Courtney Joyner

Szereplõk:
Jeffrey Combs
Jon Finch
Ashley Laurence
Vincent Schiaveli
Michael Todd

Játékidõ: 76 perc

 

 

   Ettől a filmtől igazán sokat vártam, hisz' az egyik kedvenc Lovecraft novellám alapján csinálták, ráadásul az első (pozitív) infó amit megtudtam róla, az az volt, hogy az egyik főszereplő MÁR MEGINT Jeffrey Combs. Valahol abban reménykedtem, hogy egy Re-Animator/From Beyond színvonalú alkotást láthatok, amiben először akkor kezdtem el kételkedni, amikor felfigyeltem a Lurking Fear videóján lévő feliratra: "Full Moon presents"... Sajnos ez a Lovecraft adaptáció tényleg elég gyengére sikeredett, nekem jóformán csak a föld alatti szörnyek tetszettek benne.

A film elején két fiatal nőt látunk, akik közül az egyik már ismerős lehet a Hellraiser első két részéből (Ashley Laurence). Szerencsére nem őt, hanem a másikat rántja be egy rusnya, torz kéz a szellőzőnyílásba.
Valamivel odébb John Martense szabadul a börtönből. Elsőként ahhoz a temetkezési vállalkozóhoz viszi útja, aki az apját is eltemettette. A férfi átad Martense-nek egy térképet, és azt mondja, hogy ott megtalálja az apja örökségét, amiből egész életére megoldódnak az anyagi problémái. Ahogy hősünk távozik, úgy érkezik meg három gyanús alak, akik kifaggatják a temetkezési vállalkozót, majd hidegvérrel megölik.
A térkép egy Lafferts Corners nevű falucskát ábrázol, ahonnan már minden ember elköltözött (vagy meghalt). Csupán néhány felfegyverkezett helybéli tartózkodik a templomban azzal a céllal, hogy végezzenek a föld alatt élő gyilkos szörnyetegekkel. A csoport egyik tagja az a nő, aki a film elején végignézte a barátja halálát, de itt van a részeges orvos, Haggins is, akit a szakállas (!) Jeffrey Combs alakít. John Martense érkezése után nem sokkal a három maffiózó is megjelenik, akik fegyverrel kényszerítik Martense-t, hogy a templomot körülvevő temetőben áskáljon, amíg meg nem találja az örökséget. Egyik pillanatban azonban kezek nyúlnak ki a földből, megragadják a férfit és lehúzzák a mélybe, egy labirintusrendszerbe, ahol ezek a visszataszító, emberre alig-alig emlékeztető lények élnek.
Annak, aki olvasta a novellát, nem lesz túlságosan meglepő a (filmben kissé átírt) slusszpoén; ezek a föld alatti lények is a Martense család tagjai, de még régen, nagyon régen valamiféle fekete mágia száműzte őket a föld alá, ahol ebben a testben voltak kénytelen folytatni életüket.
Ez az igazi Martense örökség.

 


[blizzard]