A Shoggoth on the Roof
2000

Producer: Andrew Leman, Sean Branney
Andrew Leman
Rendező: Sean Branney, Andrew Leman
Író: Sean Branney
Zene: Andrew Leman, Sean Branney
Szereplők: Stuart Gordon, Chris Sarandon
Játékidő: 20 perc

 

‘‘It was going to suck . . . I mean suck.’’

1979-ben az Other Gods Theatre, Los Angeles egyik színtársulata, egy olyan színpadi produkció megvalósításába kezdett, mellyel még senki sem próbálkozott azelőtt. Felhasználva a klasszikus amerikai musicaleket, és H.P. Lovecraft műveit, megalkottak egy énekes-táncos színdarabot, mely címe: A Shoggoth on the Roof.

Nem tudni pontosan milyen okokból, de a produkció megbukott, és a társulat tagjai szétváltak. Az ő merész vállalkozásuk valószínűleg eltűnt volna nyomtalanul a musical történelem süllyesztőjében, ha egy ismeretlen csapat nem próbálkozik meg a megfilmesítéssel.

1999-ben két író/poducer, Sean Branney és Andrew Leman hozzájutott egy elfelejtett sajtókiadványhoz, és az A Shoggoth on the Roof kéziratának egyetlen ismert másolatához. Ezekkel a dokumentumokkal a kezükben nekiláttak egy hajthatatlan feladatnak: megtudni, hogy valójában ki kísérelne meg színre vinni egy lovecrafti musicalt, és mi történt, mikor ezt megpróbálták. Az eredmény: A Shoggoth on the Roof: the Documentary.

Ez a dokumentumfilm az eredeti előadás felvett anyagából és a mai híres Lovecraft kutatókkal felvett interjúkból van összeállítva. A film készítői felkutatták az 1979-es előadás szereplőit, akik közül néhányan az Oscárra jelölésig vitték, míg másokat elmegyógyintézetbe zártak.

Habár még mindig titokzatosság övezi az előadást, ez a 20 perces dokumentumfilm megingathatatlanul bebizonyítja, hogy vannak dolgok, melyeket az ember nem képes zenés színházi előadásra adaptálni.