From beyond

Gyártási év: 1986
eredeti novella:
From Beyond, 1920
magyarul megjelent...
- novella:
Onnan túlról (Árnyék az idõn túlról, 1998)
-
film: -

Rendezõ: Stuart Gordon

Szereplõk:
Jeffrey Combs
Ken Foree
Barbara Crampton

Játékidõ: 85 perc

 

 

     Mit tudunk mi a körülöttünk lévő világról, univerzumról? A benyomások felfogására alkalmas eszközeink képtelenül csekélyek, környezetünkről alkotott fogalmaink végtelenül szegényesek. Csak azt látjuk, aminek a látására megvannak a szerveink, fogalmunk sincs abszolút természetéről. Öt hitvány érzékszervünkkel úgy teszünk, mintha megértenénk a hihetetlenül összetett világegyetemet, holott a több, erősebb, vagy más hatásfokú érzékszervekkel bíró lények nem csupán egész másképp láthatják ugyanazt, mint mi, de érzékelhetik és tanulmányozhatják az anyag, energia és élet egész világait, amelyek akár közel is lehetnek, mi mégsem fogjuk fel őket saját érzékeinkkel.
 

   A From Beyond című Lovecraft novella '98-ban magyarul is megjelent a LAZI kiadó jóvoltából. A nem túl hosszú elbeszélés köré egész pofás kis történetet sikerült kanyarítania a forgatókönyvírónak, amiből végül ez a majd' másfél órás film készült. A főhős természetesen Jeffrey Combs - ki is lehetne más -, aki minden bizonnyal a Lovecraft adaptációk első számú főhőseként fog bevonulni a filmtörténelembe. További főszereplők; Barbara Crampton (Castle Freak, Re-Animator) és Ken Foree (Dawn Of The Dead), valamint egy vén hülye, akinek nem sajnos tudom a nevét.
Brian Yuzna és Stuart Gordon, a híres/hírhedt RE-Animator alkotói jegyzik a From Beyondot is, ami elég sokat elárul a film minőségéről.

  A nyitó képsorokon egy égigérő fémráccsal gondosan elkerített házat láthatunk, melynek az egyik emeleti ablakából furcsa fények szűrődnek ki. Két tudós, Crawford (Jeffrey Combs) és Pretorius (vén hülye) kísérletezget valamivel, de a dolog igen rosszul sül el, ugyanis a hamarosan megérkező rendőrök Crawfordot kissé zavart állapotban, Pretoriust pedig zavartalan állapotban, viszont fej nélkül találják. Node hová lett a fej?
Crawfordot beszállítják az ideggondozóba, ahol elmeséli, hogy munkatársával egy olyan szerkezeten dolgoztak, amivel az emberiség számára teljesen ismeretlen dimenziókat tudnak megjeleníteni, és egy "odaát" élő szörny harapta le a Pretorius fejét. Jeffrey Combs mindezt nagy átéléssel és ügyes színészi játékkal adja elő, ennek ellenére VALAMIÉRT az orvosok nem hisznek neki... A rendőrség azonban tehetetlenül áll az eset előtt, ráadásul Crawfordnál sem tudják kimutatni hogy hazudik, ezért végülis úgy döntenek, hogy adnak egy esélyt az ifjú tudósnak; ha bebizonyítja igazát börtönbe kerül az engedély nélküli, halált okozó kísérletekért, ha nem, akkor bezárják az elmegyógyintézetbe. Micsoda alternatívák...
Crawford nem szívesen, de végül visszamegy a házba egy csinos pszichiáternő (Barbara Crampton) és egy kevésbé csinos izomjani rendőrrel (Ken Foree). Bekapcsolják a masinát, és a résztvevők (Crawfordot kivéve) legnagyobb meglepetésére egy csomó kis lebegő élőlény jelenik meg a szobában. A nőt annyira lenyűgözi a dolog, hogy később sutyiban megint bekapcsolja a gépezetet, míg a két férfi a földszinten alszik. Ezúttal azonban Pretorius is megjelenik (illetve az a mutáns szörnyeteg, amivé a másik dimenzióban átváltozott) és jól megtapizza a szegény, sikoltozó pszichológusnéni melleit a gusztustalan, nyálkás ujjaival. Nagynehezen sikerül leállítaniuk a gépezetet, de az később saját magát kapcsolja be és innentől már nincs megállás.
Az eddig szerény, szemérmes pszichológusnő szado-mazo ruhákban kurválkodni kezd (ez a szerep jobban áll neki), Crawford fejét jól megszopogatja egy óriási pióca-szerű valami (ki is hullik a haja szegénynek), rendőr barátunkat pedig felfalják a mutáns bogarak.
Végül az egész ház szörnyestül-mindenestül felrobban, csupán a nő éli túl (de az ő sorsa sem lesz irigylésre méltó).

  Aki olvasta a From Beyondot egész biztosan már az ismertető elején rájött, hogy a film gyakorlatilag teljesen más, mint a novella, csupán az alapsztori egyezik meg (új dimenzió, lebegő szörnyek...). Ez azonban természetes, hiszen tíz oldalból elég nehéz lett volna összehozni egy teljes filmet. Magánvéleményem az, hogy a From Beyond - a Re-Animator mellett - a legjobban sikerült Lovecraft-adaptáció, aki teheti, feltétlenül nézze meg.